*

Kaikki blogit puheenaiheesta Eutanasia

Saattohoito ei saa jäädä soten jalkoihin

Ihmisten huoli hoidon ja hoivan laadusta elämän viimeisillä hetkillä on lisääntynyt. Tästä kertoo eduskuntaan viime keväänä saapunut eutanasia-kansalaisaloite hyvän kuoleman puolesta. Laadukkaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon avulla elämän viimeiset viikot voivat olla ihmiselle merkityksellisiä.

 

Eutanasiasta

Eutanasiaa on kolmea eri tyyppiä: Vapaaehtoinen eutanasia (Potilaan suostumukselle/pyynnöllä), tahdoton eutanasia (potilas ei voi  antaa suostumusta, vaikkapa tajuttomuuden vuoksi) , pakollinen eutanasia (natsi-saksa juttuja), Avustettu itsemurha voi olla vaikkapa sitä että lääkäri jättää pöydälle vahvoja kipulääkkeitä joilla kuolee kivuttomasti ja mukavasti.

Nyt meni Timo yli. Timo Soini, pyydä anteeksi!

 

Piti hieraista hieman silmiä kun luin ulkoministeri Timo Soinin haastattelua Aamulehdestä ja jo muistakin uutislähteistä. Mistä  kumpuaa nämä ahdasmieliset ja ihmisvastaiset kommentit eutanasiaa kohtaan? Timo Soinilta niitä kommentteja on saatu kuulla aiemminkin kuten parilta muultakin persuihin liittyvältä vaikuttajalta. Kristillisdemokraatit ovat oma lukunsa.

On aika ottaa vastuu kaikista kuolevista potilaista. Laki eutanasiasta.


Eduskunta ei saa enää pakoilla ennakkoluulojen ja pelkojen taakse omaa vastuutaan vaikeasti kärsivien, kuolevien potilaiden auttamisessa.

Exitus ry on yli 20 vuoden ajan pohjustanut sitä keskustelua, jonka tulos konkretisoitui alkuvuodesta eutanasia-kansalaisaloitteessa, joka luovutettiin eduskunnalle 14.2.2017. Kansalaisaloitteen takana olivat veteraanipoliitikot Esko Seppänen, Iiro Viinanen, Henrik Lax, Ilkka Taipale ja Osmo Soininvaara. Tämä aloite oli todellinen lahja meille kaikille heiltä.

Arvo Pohja - Vaarallisimmat valheet ovat aina imeliä

Mitä ihmisille nykyään tulee mieleen sanasta ”arvopohja”? Kotimaan politiikassa Arvo Pohja on mielikuvitusolento, jonka nimi on viime aikoina tullut tutuksi toistuessaan yhden maamme poliittisen historian härskeimmän kesäteatterin vuorosanoissa.

Kiitos "Jape". Hän halusi eutanasian. Ei sitä saa. Nuku hyvin.

 

Kiitos paljon sinulle "Jape" kun olen saanut keskustella kanssa niin useita kertoja. Sinä kerroit minulle niin paljon elämästä. Omasta elämästäsi. Mitä kohdata sairaus? Mitä on kärsimys? Mitä on odottaa kuolemaa?

Kiiitos paljon kun avauduit minulle, vaikka emme ole koskaan toisiamme nähneetkään. Varmasti muistan sinut. Aivan varmasti. Sinä olet kohdannut asioita, joita kenenkään ei pitäisi kohdata.

Peljättäviä mustia ja mukavia valkoisia sisaria eutanasian tiimoilta

Elämän ylläpitäminen ja potilaan oman tahdon kunnioittaminen on lääkärien ja hoitajien etiikan mukaista. He tekevät arvokasta työtä ja ovat ylpeitä siitä. Monelle heistä olisi kauhistus auttaa aktiivisesti potilasta kuolemaan. Omatunto muistuttaa asioista, joita ei koeta oikeiksi toteuttaa. Se muistuttaa myös koko loppuelämän ajan tehdyistä vääristä valinnoista.

Eutanasian tullessa lähelle

Vihreät ja Demarit ottivat esille aktiivisen eutanasian, joka on monelle ihmiselle herkkä ja vakava omantunnon asia. Selvää vastausta eutanasiaan ei ole olemassa. Monet puhuvat eutanasian puolesta, mutta asian sattuessa omalle kohdalle he joutuvat puntaroimaan sitä uuden kerran. Aktiivisella eutanasialla tarkoitetaan nopean ja tuskattoman kuoleman tuottamista, useimmiten tappavalla lääkeannoksella.

Päivi Räsänen ei tiedä mistä puhuu

Kansanedustaja Päivi Räsänen ei tiedä mistä puhuu. Lääkäriliiton julkaisema viimeisin kysely lääkäreille eutanasiasta ei ole tutkimus. Se on kysely, johon vastasi hyvin pieni määrä lääkäreitä. Se kysely ei kerro lääkärikunnan oikeaa suhtautumista eutanasiaan. Lääkäreistä noin 50% kannattaa eutanasiaa. Sairaanhoitajista noin 74% ja kansalaisista jopa 85%. Räsäsen kannattaa tutustu väitöstutkimukseen (Terkamo-Moisio).

 

Viimeisestä lähdöstä

Viimeisestä lähdöstä

Puhelinpa tässä tänä aamuna Järvenpään Mankalassa erään toisen koiran ulkoiluttajan kanssa koirista. Keskustelu kääntyi siihen, että miten ikävää on menettää koiraystävä. Niiden elinkaari on niin kovin lyhyt.

Keskustelukumppani kertoi miten hänen isänsä edesmennyt koira inhosi eläinlääkäreitä. Ehkä koira jotenkin vaistosi tai haistoi sen, että eläinlääkärin vastaanotolla nukutettiin koiria ikuiselle matkalle. Voi olla, että koira haistoi kuoleman.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä